avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Imprumut intre societati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Imprumut intre societati

Buna ziua,

Am o societate la care sunt asociat cu sotia mea(60% eu si 40% ea), si una la care sunt asociat cu fratii mei si cu o alta persoana unde detin 20%. La societatea la care sunt asociat cu fratii mei am contractat un imprumut pentru o masina utila societatii, credit girat cu apartamentul parintilor. De curand am primit instiintare de la banca ca se pune sechestru pe apartament daca nu se achita debitul. La momentul respectiv la cealalta societate la care sunt majoritar aveam bani in casa sa acopar debitul si am platit fara sa fac nici un act. Ce trebuie sa fac sa nu se ia nimeni de mine? Mentionez ca am datorii neplatite la stat la firma din care am scos banii dar mi s-a parut mai important sa nu las parintii fara casa.
Astept un raspuns si eventual un model de contract intre societati sau ceva de genul asta cat sa fie totul legal
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 01:36, 26 Martie 2009
Faceti un contract de imprumut intr cele doua societati sub semnatura privata si incercati sa achitati catre stat cate putin din sumele datorate ca sa vada ca totusi sunteti un bun debitor si doriti sa va achitati sumele restante.
Art. 272 Legea nr. 31/1990:
(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 1444 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;
4. incalca dispozitiile art. 183.
(2) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) pct. 2, daca a fost savarsita de administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta sau care o controleaza, direct ori indirect.
(3) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) pct. 3, daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect.
Mai bine faceti o factura de avans pentru banii respectivi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon avansuri din trezorerie iubestedariarta iubestedariarta \"Art. 272 (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care: 1. ... (vezi toată discuția)
Dosar penal tartoru2004 tartoru2004 Buna ziua, In prezent, am calitatea de invinuit intr-un dosar in care sunt cercetat pentru ca as fi folosit banii unei societati la care sunt si ... (vezi toată discuția)
Imprumut administrator de la firma AndreeaSimo AndreeaSimo Buna ziua, Administratorul are voie sa ia un imprumut din firma? Multumesc! (vezi toată discuția)